Winst is een keuze

Als ondernemer maak je elke dag keuzes. Al die keuzes samen bepalen hoe jou bedrijf zich ontwikkelt en de resultaten die je behaalt. Waarom ben jij voor jezelf begonnen? Sommige mensen werkten eerst jaren voor een baas, voordat ze besloten hun droom te gaan waarmaken. Er zijn ook ondernemers die er eigenlijk nooit over na hebben gedacht, ze zagen een kans en gingen aan de slag.

En dan ben je begonnen. Je hebt een mooi product of je levert een goede kwaliteit dienst. Dat is natuurlijk het belangrijkste. Maar het is niet genoeg. Je hebt een plan nodig om ervoor te zorgen dat je vooraf weet of je voldoende gaat verdienen. Hoeveel omzet verwacht je, welke kosten moet je maken en houd je onder de streep voldoende geld over om van te leven en ook nog iets extra’s te kunnen doen?

Winst maken is een voorwaarde voor elk bedrijf om te kunnen blijven bestaan. Natuurlijk gaan de kosten voor de baten, maar uiteindelijk moet er wel winst worden gemaakt. Alle keuzes die je maakt moeten er uiteindelijk op gericht zijn om winst te maken. Mijn Winstadviseur geeft je inzicht, zodat je jouw keuzes kunt maken op basis van de juiste informatie.

Het begint met een goed plan

In de praktijk gaan dingen toch anders dan je vooraf kunt plannen. Dus waarom heb je eigenlijk een plan nodig, is dat niet meer iets voor de boekhouder of de bank?

Juist omdat dingen altijd anders gaan is het goed om er af en toe even rustig voor te gaan zitten. Stel jezelf dan vragen. Wat wil je precies bereiken? Wat heb je daarvoor nodig? Wat weerhoudt je ervan jouw doelen te bereiken? Hoe kun je dat oplossen? Door het uit te spreken en op papier te zetten krijg je nieuwe inzichten en ideeen. Het bied je ook de mogelijkheid om later terug te kijken en te leren van je ervaringen.

De theorie is eenvoudig, als je maar meer verdiend dat je uitgeeft dan maak je winst. Maar de praktijk is toch anders, soms moet je wachten tot jouw klant jou betaald. Maar de BTW ben je al verschuldigd als je de factuur stuurt. Salarissen lopen elke maand door en leveranciers willen vaak een aanbetaling ontvangen. Zonder financiele planning kun je zomaar geld te kort komen. Een goed plan helpt je ook om te controleren of je nog op het juiste spoor bent. Ben je inderdaad bezig om je doelen te realiseren en maakt jouw bedrijf (voldoende) winst?

Een bedrijfsplan maak je niet dagelijks en misschien zie je er tegenop. De collega’s van Mijn Winstadviseur helpen je er graag mee, dat is ons vak!

De cijfers op orde

Elke ondernemer krijgt ermee te maken: de administratie. Facturen sturen is nog wel een leuk werkje, maar de kosten boeken vraagt tijd die je liever aan je klanten besteed. Om nog maar te zwijgen van alle rompslomp zoals de BTW-aangifte, de salarissen en de jaarafsluiting.

In de ideale situatie ben je altijd bij. De facturen gaan er op tijd uit, de kosten worden wekelijks ingeboekt, de belasting is op tijd aangegeven en betaald, en elke maand heb je een overzicht van de te verwachten ontvangsten, de rekeningen die je nog moet betalen en hoeveel je hebt verdiend. Aan het einde van het jaar is de jaarafsluiting een fluitje van een cent.

Helaas kan het ook anders. Omdat de kosten en opbrengsten niet op tijd zijn geboekt is de administratie niet bij. De belasting die is aangegeven moet later worden gecorrigeerd, wat leidt tot extra administratiewerk. Aan het einde van de maand heb je geen goed overzicht. Je betaalt misschien de belasting te laat, wat leidt tot boetes en nog meer administratie. En omdat je geen goed overzicht hebt durft je een investering niet te doen die eigenlijk wel nodig is. En aan het einde van het jaar kost het veel extra tijd, geld en moeite om de jaarcijfers te kunnen indienen.

MijnWinstadviseur zorgt ervoor dat je administatie altijd op orde is. Zodat je beslissingen kunt nemen op basis van goede informatie. Wij maken daarbij gebruik van de ProfitFirst methode. Daardoor hoef je alleen maar naar jouw banksaldo te kijken om te weten hoe je ervoor staat. Zo blijft er tijd over om je te helpen bij het doorrekenen van een investering of met je mee te denken over uitbreiden van jouw bedrijf.

Ja, ik wil aan de slag met MijnWinstadviseur.

Profit First

Ondernemers kijken vaak instinctief naar hun bankrekening om te weten hoe ze ervoor staan. Maar de stand van de bankrekening is geen goede maat voor de financiele positie van het bedrijf.

Profit First is een leuk, praktisch en toegankelijk cashflowmanagementsysteem. Met Profit First maak je altijd winst, ervaar je rust in je financien en maak je betere keuzes. Het is een methode die is overgewaaid uit Amerika. In een notendop komt het erop neer dat je de ontvangsten verdeeld over verschillende bankrekeningen voor verschillende doelen zoals bijvoorbeeld belastingen, salaris, kosten en winst. De methode heeft zijn naam te danken aan het feit dat je altijd eerst de winst moet pakken, als beloning voor jouw werk.

Volgens de Profit First methode komen alle betalingen binnen op één bankrekening. Tweemaal per maand verdeel je het geld over de verschillende potjes. Dat doe je aan de hand van een vaste verdeelsleutel. Zo zet je bijvoorbeeld 21% opzij om de btw afdracht te kunnen betalen. Op deze manier blijft je beschikbare werkkapitaal achter op de ontvangsten rekening en weet je altijd waar je aan toe bent.

Mijn Winstadviseur hept je met het inrichten en toepassen van de PorfitFirst methode. Daardoor krijg je optimaal inzicht hoe je er voor staat en staat de winstgevendheid altijd voorop. Onze dienstverlening bestaat uit de volgende elementen:

1. Samen met jou maken we een plan met duidelijke doelen en verwachtingen.

2. We richten de boekhouding in en zorgen voor een boekhouding die altijd up-to-date is.

3. We richten de Profit First methodiek in zodat je voortaan met een blik op de bankrekening weet hoe je er voor staat.

4. We adviseren je bij het nemen van (investerings)beslissingen en evalueren periodiek de voortgang met je

Met MijnWinstadviseur krijg je grip op jouw business en maak je onderbouwde beslissingen voor een gezond en winstgevend bedrijf.

Winstadvies
Over ons
Profit First

Nieuws

All Rights Reserved © 2021